Imbolc 2. únor

Imbolc (2.únor)

Další názvy: Candlemas, Brigantia, Oimelc, Svátek svící, Hromnice



   O tomto svátku se děje několik věcí naráz. Začneme u starého Boha, který stále ještě obývá svou podsvětní říši. Během zimy se totiž jeho síla pomalu ztrácí a jeho podoba se rozpouští do temnoty až s ní zcela splyne. Bůh předchozího roku postupně přestává existovat a někdy okolo Ostary je již zcela pohlcen svou vlastní tmou a nevědomím. Toto nevědomí však stále ještě ovlivňuje svět. Neboť mladý Bůh a Bohyně jsou na jarním začátku svého cyklu ještě neovládnutí vědomou myslí.

   Naopak mladý Bůh v tomto čase vyrostl do mužské podoby a dosáhl pohlavní dospělosti. Je zasvěcen do mužských mystérií, učí se lovu a toulá se svobodně po světě. V čase Imbolcu oslavujeme především falický aspekt mladého Boha. Jeho síla stále roste, jak přibývá dne a ubývá noci. Světla je víc a víc a temná stránka starého Boha postupně opouští tento svět. A lidé na zemi zatouží po lásce své Velké Bohyně. O svátku Imbolc ji volají zpět na zem a hlasy dolehnou až dolů do hlubin země. Bohyně slyšíce vyslovovat své jméno zatouží opět spatřit své děti. Starý Bůh již nemá dost síly na to ji zadržet a ona se vydává zpět na denní světlo. Proto je Imbolc svátkem světel, svící a ohňů. Jejich záře oslabuje temnotu a ukazuje Bohyni cestu k nám. A ona opouští temnoty a přichází zpět do tohoto světa.

   Tradice Imbolcu: Lidé ihned po setmění na oslavu znovuzrození slunce zažíhají v domě lampy a pochodně. K jídlu se vaří pokrmy z mléka na oslavu období telení krav.  Šťavnatá a kořeněná jídla zase oslavují slunce a světlo, které se po zimě opět vrací.  Když mají lidé štěstí a kupci dovezou orientální koření, hodí se skvěle kari, pepř, cayenský pepř. Ze zelenin cinule, šalotka, pór česnek a pažitka. Dále se hodí i hrozinky, symbolizující slunce. Lidé proto tyto věci uchovávají sušené, protože v zimě je nemohou získat jinak než drahé od kupců.

   Rituál Imbolcu: Na oltáři se nachází symbol zimy (zobrazení sněhové vločky, bílá květina, sníh v křišťálové nádobě apod. ). Nezapálená oranžová svíška navoněná pyžmem, skořicí, františkem nebo olejem z rozmarýnu na symbol hřejivého slunce. V magickém kruhu se pak zpívá tradiční zpěv.

"Je čas svátků pochodní,
Kdy každá se leskne a září, 
Aby uvítala znovuzrozrní Boha.
Oslavuji Bohyni, 
Oslavuji Boha, 
Cleá země oslavuje pod svým pláštěm spánku.

Velekněžka: Celá země je zahalena zimou.
Vzduch mrazí a mráz zakryl zemi.
Ale pán slunce, 
Rohatý Pán zvířat a divokých míst, 
neviděn se znovu zrodil
z dobrotivé Matky Bohyně,
paní plodnosti.
Buď zdráv, Veliký Bože!
Buď zdráv a vítej!"

Žádné komentáře:

Okomentovat